Recepty > polévky > kyselica z Valašska
Suroviny potřebné pro přípravu:
400g kysaného zelí, 1 lžičky kmínu, 300g brambor, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, hrst sušených hub, sůl, pepř, hrst bylinek (majoránka, tymián, oregano), 30g másla, 100g cibule, 100g klobásy, 100g anglické slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 150 ml mléka, 150g zakysané smetany, 2 vejce, citronová šťáva
Recept na přípravu:
V jednom hrnci uvařte okmínované zelí, ve druhém potom nakrájené brambory spolu s bobkovým listem, novým kořením, houbami, solí, pepřem, a bylinkami. Když budou brambory měkké, vyndejte bylinky, bobkové listy i nové koření a do hrnce přidejte zelí včetně vody, ve které se vařilo. Na másle osmažte cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidejte ještě dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmíchejte s mlékem, nalijte do hrnce s bramborami a zelím, a za občasného míchání povařte přibližně dvacet minut. Nakonec přidejte zakysanou smetanu, do polévky vklepněte 2 vejce, povařte a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
Další recepty:
Bramboračka s houbami vařená do změknutí hub.
Špenátová polévka z mraženého špenátu kterou nakonec zjemníme smetanou a rozmíchaným žloutkem.
Smetanová polévka s houbami a zelenou pažitkou.
Kyselica s klobásou kterou nakrájíme na kolečka.
Pikantní zelňačka s kelímkem smetany.
Toskánská cibulačka podle italského receptu.
Cibulačka z červené cibule kterou podáváme se zapečenými sýrovými toustíky.
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky které zavaříme.
Španělská česnečka z osmahnutého česneku.
Valašská kyselica s brambory.
Bramborová česnečka brambory nakrájíme na kostičky...
Rajčatová polévka se sýrem který podávejte zvlášť.
Houbová česnečka s nadrobno nasekanou pažitkou.
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Kyselica z Valašska má své chuťové kouzlo.