Recepty > polévky > kyselo z Krkonoš
Suroviny potřebné pro přípravu:
200 g chlebového kvasu, 50 g másla, 10 g sušených hub, 1 cibule, 4 vejce, 1 dl smetany, 500 g brambor, sůl, kmín, 1 litr vody
Recept na přípravu:
Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín, vývar i s houbami. Takto připravené kyselo necháme zvolna asi půl hodiny vařit. Nakonec přidáme drobně krájenou a na másle osmaženou cibulku a osmažená, ne příliš hustě umíchaná vejce. Vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme. Do hotového kysela při servírování přidáme ve slupce uvařené, po uvaření oloupané a rozkrájené brambory.
Další recepty:
Španělská česneková polévka s kostičkami z nakrájené a osmažené veky.
Kroupová polévka s uzeným masem z uzených žeber.
Krkonošské kyselo se sušenými houbami.
Omáčka z cibule s vařeným bramborem.
Kulajda bez hub s nasekaným koprem.
Zelňačka s klobásou a smetanou rozmíchanou s moukou.
Jihočeská bramboračka kterou dochutíme octem.
Zelňačka s klobásou do které můžeme přidat cukr.
Bramboračka se sušenými houbami a vymačkaným stroužkem česneku.
Jemná bramborová polévka s mlékem.
Houbové kyselo přikyselíme octem.
Francouzská cibulová polévka kterou posypeme petrželovou natí.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Bramboračka na kyselo
Kyselo z Krkonoš přináší na české talíře svoji chuť.