Recepty > zeleninové > lilek a arabský chléb
Potřebné suroviny:
1 lilek, cibule, mrkev, zelená paprika, rajčata, olej, libovolné pikantní koření (chilli, pepř), koriandr, česnek, olej, sůl, petržel, arabský chléb
Postup přípravy:
Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme, necháme odležet. Cibuli, mrkev a zelenou papriku nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji. Oloupeme rajčata a nakrájíme na kolečka. Lilek orestujeme dohněda a poklademe jej na dno zapékací misky. Poté posypeme pálivým kořením, drceným koriandrem a česnekem. Poklademe orestovanou zeleninou a dáme na 30 minut zapéct při 180°C. Nakonec směspromícháme a ozdobíme zelenou petrželí a kolečkem cibule. Podáváme v přehnutém arabském chlebu (můžeme zarolovat jako palačinku) nebo jej nalámeme a přikusujeme.
Další jídla:
Žampionová polévka s brambory a nivou.
Lilek na pánvi můžeme přelít dipem.
Zapečený lilek s nivou zapékáme 20 minut.
Bramborové šišky se strouhankou smíchanou s moučkovým cukrem.
Rýžový nákyp s jablky vložíme do trouby a upečeme.
Brokolice zapečená se sýrem kterou pečeme do zezlátnutí povrchu.
Cuketa na kari s rýží.
Květákové placičky se sýrem osmažíme na rozpáleném oleji.
Zapečený květák se šunkou zapečeme 15-20 minut.
Těstovinová musaka se strouhaným sýrem.
Cuketové zelí dusíme.
Květák s kuřecím masem podáváme s brambory.
Italské špagety posypeme nastrouhaným sýrem.
Kuře po řecku
Lilek a arabský chléb pohladí chuťové pohárky.