Recepty > moučníky a dezerty > lívance
Suroviny potřebné pro přípravu:
700 ml mléka, 400 g polohrubé mouky, 2 vejce, 20 g droždí, 40 g cukru, špetku soli, skořicový cukr (nebo povidla, strouhaný tvaroh, borůvky, zakysanou smetanu...) na ochucení
Recept na přípravu:
Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka si připravte kvásek. Prosátou mouku nasypejte do mísy, přilijte vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Osolte a promíchejte. Takto vzniklé řídké těsto nechte na teplém místě kynout asi pětadvacet minut (objem by se měl zdvojnásobit). Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete tukem (dobře to jde mašlovačkou). Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova. Na závěr po libosti ochuťte.
Další recepty:
Hraběnčiny řezy s marmeládou potřeme sněhem s cukrem.
Lívance s borůvkovou omáčkou kterou povaříme 2 minuty.
Tvarohová žemlovka pečená přibližně půl hodiny.
Slané muffiny podáváme nejlépe ještě teplé.
Mrkvové šátečky s povidly sypeme moučkovým cukrem.
Karamelový dort s oříšky pokapeme karamelem.
Ořechová bábovka se žloutky.
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Americké lívance polijeme skořicovým sirupem.
Muffiny s kousky čokolády, da jsou hotové, vyzkoušíme špejlí.
Hraběnčiny řezy s rebarborou dáme péci do trouby.
Mrkvové šátečky pečeme v troubě.
Sýrový závin z listového těsta podáváme ještě teplé k čaji.
Borůvková omáčka na víně
Lívance vykouzlí na stole lahodnou chuť.