Recepty > moučníky a dezerty > lívance podle tety Ofélie
Suroviny potřebné pro přípravu:
15 g droždí, 30 g cukru, 250-300 g hladké mouky, 1/2 litru mléka, 1 vejce, špetka soli, citrónová kůra, 100 g tuku na pečení, na mazání 100 g zavařeniny nebo povidel, 50 g tvarohu nebo 30 g másla, skořicový cukr
Recept na přípravu:
Droždí rozmícháme s troškou cukru a mouky, přidáme část vlahého mléka, dobře rozmícháme a zakryté necháme kynout. Pak přidáme sůl, ustrouhanou citrónovou kůru, vejce, ostatní cukr a střídavě mouku a mléko, až vznikne hladké těsto bez žmolků. Zakryjeme je a necháme asi půl hodiny kynout. Dolíky lívanečníku vymažeme rozpuštěným tukem a pečeme v nich tenčí lívance po obou stranách. Mažeme je zavařeninou nebo povidly a sypeme nastrouhaným tvarohem. Můžeme je také jen pocukrovat nebo potřít rozpuštěným máslem a posypat je skořicovým cukrem. Můžeme také péci dvojité lívance. Do důlku lívanečníku nalijeme jen tenkou vrstvu těsta, když se zapeče, přidáme kousek zavařeniny nebo plátek jablka a pokryjeme druhou vrstvou těsta. Pak lívance obrátíme a dopečeme po druhé straně.
Další recepty:
Meruňkový koláč krájíme na menší kousky.
Dukátové buchtičky ze sušeného droždí můžeme ozdobit čepicí sněhu z bílků.
Americké pancakes podáváme s džemem.
Velikonoční koblihy necháme vychladnout a pocukrujme.
Vdolky z kynutého těsta posypeme tvarohem.
Bavorské vdolečky posypeme nastrouhaným tvarohem.
Americké muffiny pečeme ve vyhřáté troubě.
Dukátové buchtičky s pudinkovým krémem který uvaříme dle návodu.
Vdolky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem upečeme do červena.
Meruňkové řezy s pudinkem polijeme čokoládovou polevou.
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Bramborové šišky se strouhankou posypeme osmaženou strouhankou s moučkovým cukrem.
Recept na americké lívance
Lívance podle tety Ofélie vykouzlí na stole lahodnou chuť.