Recepty

Recepty > zeleninové > lobio

Lobio

Potřebné suroviny:

500 g fazolí, 2-3 cibule, olej, 100 ml vinného octa, po 1-2 lžících sekané natě koriandru, petrželky, celerové natě, kopru a pórku, po 1/2 lžičce tlučeného koriandru, skořice, hřebíčku
Varianty na ochucení: 5 oloupaných rozmačkaných rajčat, nebo 50 g mletých vlašských ořechů a 2-3 stroužky česneku, nebo 2 natvrdo uvařená vejce, eventuelně 100 g syrového, jemně strouhaného celeru nebo 200 g brynzy se zakysanou smetanou
Další koření: 1 lžíce čerstvé máty, saturejky, bazalky či estragonu

Postup přípravy:

Fazole předem namočíme a uvaříme doměkka. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, jakmile zesklovatí, přidáme fazole, osolíme a mírně osmahneme. Vinný ocet svaříme s bazalkou či estragonem. Fazole s cibulí přendáme do porcelánové mísy, zalijeme vychladlým vinným octem, přidáme tlučené koření, sekanou petrželku, celerovou nať, kopr atd. Pak přidáme buď rajčata nebo ořechy s česnekem nebo vejce, celer event. brynzu se zakysanou smetanou. Podáváme jako samostatný pokrm.

Další jídla:
Květákové placky upečeme na pečícím papíře.
Bulgur s kuřecím uzeným masem dochutíme solí a pepřem.
Špagety Carbonara podle italského receptu.
Fazolový krém zředíme trochou mléka.
Hlávkový salát se lžicí citronové šťávy a lžicí olivového oleje.
Zapečená plněná rajčata podáváme s topinkami.
Baskické fazole se sosem.
Květák s kuřecím masem podáváme s brambory.
Jablečný koláč na plech vložíme do vyhřáté trouby...
Salát z červené řepy do ktrého vmícháme smetanu.
Těstoviny s rajčaty a bazalkou podáváme, dokud jsou teplé.
Květákové placičky se sýrem osmažíme na rozpáleném oleji.
Sedmihradské zelí 20 minut zapékáme.
Zeleninová polévka s nudlemi

Recepty
Motto

Lobio pohladí chuťové pohárky.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.