Recepty > kuře > martinská husa
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Potřebné suroviny:
Martinská husa: 1 husa, sůl, kmín, 1 jablko
Příloha: dušené zelí, bramborové knedlíky, houskové knedlíky, svatomartinské víno
Postup přípravy:
Očištěnou a omytou husu osolíme, okmínujeme a do břišní dutiny jí vložíme jablko. Takto připravenou husu vložíme do velkého pekáče, podlijeme vodou a pečeme v troubě vyhřáté na teplotu 200 °C. První půlhodinu pečeme husu nepřikrytou, poté zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme doměkka, během pečení odebíráme vypečené sádlo a husu podléváme vodou. Asi po hodině poklici sundáme a husu dopečeme odkrytou dozlatova.
Martinskou husu podáváme s červeným nebo bílým dušeným zelím a bramborovými či houskovými knedlíky.
Další jídla:
Kuře pečené na zelí podáváme s bramborovými knedlíky.
Houbová polévka se smetanou ozdobená zelenou petrželí.
Kuřecí medailonky s plátky uzeného sýra.
Hrnec na vaření rýže asijským způsobem.
Pečená kuřecí stehýnka podáváme obložená cibulkou, rajčaty a přelitá výpekem.
Omáčka z kuřecích žaludků se smetanovou směsí.
Kuře na paprice podáváme s knedlíkem.
Pečená kachna s jablky a zelím přikyselená octem.
Marinovaná vepřová kýta s hranolkami.
Pečené kuře se zelím a brambory necháme zapéct do křupava.
Marinovaná vepřová žebra pečeme za průběžného podlévání.
Marinovaná kuřecí křídla
Recept, podle kterého je hračka připravit pokrm martinská husa.