Recepty > moučníky a dezerty > masopustní koblihy s marmeládou
Suroviny potřebné pro přípravu:
400 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, špetka soli, 8 žloutků, 3 lžíce moučkového cukru, 100 g másla, 0,3 litru mléka, kostka droždí (42 g), několik kapek r. tresti, marmeláda na náplň, olej na smažení
Recept na přípravu:
Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky. Těsto důkladně propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Pak těsto na vale vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka, lžičkou naneseme marmeládu, nejlépe meruňkovou, prázdným kolečkem překryjeme, okraje stiskneme skleničkou nebo tvořítkem a přesahující těsto odkrojíme.
Ještě chvíli necháme kynout a mezitím si rozehřejeme vyšší vrstvu oleje, aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme.
Další recepty:
Vdolky z kynutého těsta posypeme tvarohem.
Vdolečky z trouby s oslazeným tvarohem.
Španělská omeleta s hráškem a kukuřicí.
Lívance podle tradičního receptu.
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem upečeme do červena.
Palačinky s tvarohem můžeme přelít čokoládou.
Dukátové buchtičky ze sušeného droždí můžeme ozdobit čepicí sněhu z bílků.
Bavorské vdolečky posypeme nastrouhaným tvarohem.
Langoše smažíme.
Vdolečky zdobíme povidly a zakysanou smetanou.
Masopustní koblihy pocukrujeme.
Palačinky podáváme naplněné náplní.
Langoše ze zakysané smetany bohatě posypeme sýrem.
Velikonoční koblihy
Masopustní koblihy s marmeládou vykouzlí na stole lahodnou chuť.