Recepty > polévky > melencová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
350 g brambor, 60 g sádla, 120 g slaniny, 70 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 1 celé vejce, 1 větší cibule, 3 dcl mléka, voda, sladká mletá paprika, sůl, pepř
Recept na přípravu:
Oloupané a na kostky nakrájené brambory dáme vařit do osolené vody. Ze sádla, nakrájené slaniny a cibule a hladké mouky usmažíme světlou jíšku, přidáme lžičku papriky, zalijeme mlékem a vodou, rozmícháme a nalijeme na brambory. Z hrubé mouky a vejce vypracujeme těsto, vyválíme ho, nakrájíme na pásy a natrháme na kousky nebo ještě překrájíme a uvaříme v osolené vodě. Ocedíme, přidáme do polévky, povaříme a dle chuti okořeníme.
Další recepty:
Zelňačka s klobásou do které můžeme přidat cukr.
Hovězí Eintopf se zeleninou.
Králičí polévka se smetanou a houbami.
Fazolačka s uzeným masem a brambory.
Zelňačka s fazolemi kterou přilijeme šlehačkou.
Hovězí vývar se zeleninou a zavářkou.
Eintopf z luštěnin a zeleniny.
Staročeská zelňačka ze zelí.
Vegetariánský boršč necháme přejít varem a podáváme.
Pikantní česnečka s nadrobno posekanou petrželkou.
Zeleninová polévka se svítkem nakrájeným na kolečka.
Šunkový svítek do polévky pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Rybí polévka z pstruha s osmaženou žemlí.
Fazolačka na kyselo
Melencová polévka přináší na české talíře svoji chuť.