Recepty > polévky > Morkový svítek
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 lžíce vařeného morku, 2 lžíce mléka, 2 žloutky, špetka soli, špetka muškátového oříšku, 1 lžíce krupice, 1 lžíce strouhanky, sníh ze dvou bílků, tuk na opečení
Recept na přípravu:
Morek důkladně zbavíme případných třísek z kosti, utřeme ho se žloutky, mlékem, solí a oříškem, vmícháme krupici a strouhanku, dobře promícháme. Pak opatrně vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků a směs vlijeme na vymazanou pánev nebo pekáč. Buďto zapečeme svítek v rozpálené troubě, nebo z ho obou stran opečeme na pánvi. Pokrájíme na kostky a vkládáme do talířů. Přeléváme polévkou.
Další recepty:
Špenátová sedlina do polévky z protlaku.
Játrové knedlíčky z kuřecích jater a srouhanky.
Rizoto s drůbežími játry podlijeme omáčkou.
Rýžová kaše s meruňkami se šťávou.
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Šunkové knedlíčky do polévky lehce zavaříme.
Smažené kuřecí nudle podáváme s hranolky a tatarskou omáčkou.
Kuřecí nudličky s bylinkami ke kterým přidáme nasekaný česnek.
Zelňačka s mrkví chutná druhý den.
Bramboračka s ovesnými vločkami, rozemnutou majoránkou a pažitkou.
Hovězí vývar se zeleninou ve kterém zavaříme kapání, nočky či rýži.
Vaječná sedlina do polévky ze které tvoříme malé noky.
Játrové knedlíčky zavářka do polévky vaříme asi 8 minut.
Vaječný svítek do polévky
Morkový svítek přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.