Recepty > polévky > německá soljanka
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 klobása, 20 dkg šunkového salámu, 270 g sterilovaných okurek, 320 g sterilovaných kapií, 1 cibule, 400 g kečupu, 1 zakysaná smetana, olej, sůl, pepř, koření
Recept na přípravu:
Cibuli necháme zesklovatět na rozehřátém oleji, pak přidáme na kostičky (cca 1cm) nakrájenou ostravskou klobásu a šunkový salám a necháme orestovat. Pak přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a necháme dusit cca 10-15 min. do změknutí okurek a přidáme kapiový sterilovaný salát včetně nálevu (případné velké kusy koření - bobkový list, nové koření, pepř atd. vyjmeme). Necháme provařit, ochutíme solí, pepřem, příp. kořením Soljanka (k sehnání v Německu-Sasku) a přilijeme kečup, vše promícháme, stáhneme oheň a podáváme na taliř, do polévky přidáme 1-2 lžíce smetany a promícháme.
Další recepty:
Plněná hovězí roláda s rýží.
Hovězí guláš na červeném víně podáváme s houskovým knedlíkem.
Rajská polévka se sýrovými knedlíčky které na talíři přelijeme.
Rybí polévka s houbami kterou podáváme s opečeným pečivem.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Krémová bramboračka s nepříliš tuhou šlehačku.
Polévka z uzené ryby do které vmícháme rybí maso.
Soljanka po gruzínsku kterou 30-40 minut přikrytou dusíme.
Houbová soljanka s bílým pečivem.
Soljanka z hovězího masa se smetanou a olivami.
Kuřecí česnečka s česnekem podle individuální chuti.
Zeleninový boršč ke kterému přidáme nadrobno nasekanu petrželku nebo kopr.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky kterou podáváme s bílým pečivem.
Soljanka z ryby
Německá soljanka přináší na české talíře svoji chuť.