Recepty

Recepty > polévky > nivnická kulajda s vejci a párkem

Nivnická kulajda s vejci a párkem

Suroviny potřebné pro přípravu:

8 brambor, 5 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 4 bobkové listy, 1 cibule, sůl, 1 litr vody, 1 litr plnotučného mléka, 250 ml smetany ke šlehání nebo krémovité kysané smetany, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, sekaný kopr, párek, 4 vejce natvrdo, mletý černý pepř, ocet, podle potřeby cukr, 1 lžíce másla

Recept na přípravu:

V polévkovém hrnci vaříme v 1 litru osolené vody brambory nakrájené na kostičky, koření - černý pepř, nové koření, hřebíček a bobkový list s oloupanou cibulí. Zahustíme záklechtkou z plnotučného mléka a hladké mouky. Stále mícháme, aby se polévka nesrazila. Mléko pak zjemníme smetanou. Povaříme do zhoustnutí, přidáme lžíci másla a sekaný kopr. Vložíme rozkrájený oloupaný párek a natvrdo vařená a nahrubo sekaná vařená vejce. Necháme ještě krátce přejít varem. Odstavíme, vyjmeme cibuli, dochutíme solí, mletým černým pepřem, octem a případně trochu přisladíme. Vložíme 1 lžíci čerstvého másla a podáváme.

Další recepty:
Valašská kyselica s brambory.
Staročeská zelňačka s pokrájeným uzeným masem.
Polévka z červené čočky a rajčat, dochutíme ji petrželkou.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Jihočeská zelnice kterou podáváme s rozšťouchanými brambory.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Bílá bramboračka se žloutkem v mléce.
Koprová kulajda

Recepty
Motto

Nivnická kulajda s vejci a párkem má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.