Recepty > moučníky a dezerty > ořechová roláda z mletých ořechů
Suroviny potřebné pro přípravu:
5 vajec, 150 g cukru krupice, 60 g polohrubé mouky, 50 g mletých ořechů, 1 lžíce oleje
Krém: 250 g másla, 1 plechovka salka
mleté ořechy na obalení
Recept na přípravu:
Z bílků ušleháme měkký sníh. Po trochách zašleháváme cukr a ušleháme tuhý hustý sníh. Rychlost snížíme na minimum a zašleháme žloutky jeden po druhém. Nakonec zlehka ručně vmícháme mouku smíchanou s ořechy a olej. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C (asi 10 minut). Po vytažení z trouby opatrně nožem oddělíme okraje těsta od papíru či plechu, jemně poprášíme moukou, na to položíme další kus papíru na pečení a celé překlopíme na vál. Opatrně sloupneme papír na kterém se to peklo, hned ho však položíme zpátky a celé srolujeme (nový papír-těsto-papír na kterém se to peklo). Necháme vychladnout. Po vychladnutí rozmotáme, potřeme rovnoměrně krémem a znovu srolujeme. Roládu potřeme krémem, obalíme v ořechách, případně ozdobíme zbytkem krému.
Krém: Neotevřenou plechovku se salkem vaříme pomalu 1 a 1/2 hodiny v hrnci s vodou. Necháme vychladnout (trvá to dlouho, lepší je uvařit salko den předem). Máslo ušleháme ve šlehači a po částech zašleháme zkaramelizované salko.
Další recepty:
Ořechová roláda bez mouky pokladená oloupaným banánem.
Jahodové knedlíky posypeme strouhaným tvarohem.
Ořechová bábovka se žloutky.
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta dozdobíme šlehačkou.
Tvarohová žemlovka pečená přibližně půl hodiny.
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Oříšková piškotová roláda kterou posypeme nastrouhanou čokoládu a zavineme.
Borůvkový koláč s tvarohem pečeme do zlatova.
Nepečený borůvkový dort můžeme ozdobit šlehačkou.
Karamelový dort podélně rozkrojíme.
Jahodové knedlíky z hladké mouky podáváme se smetanou a cukrem.
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou posypaná strouhanou čokoládou.
Piškotová roláda s jahodami můžeme dozdobit případným zbytkem šlehačky.
Pikantní kuřecí nudličky
Ořechová roláda z mletých ořechů umí vykouzlit na stole lahodnou chuť.