Recepty > polévky > originál ruský boršč
Suroviny potřebné pro přípravu:
350 g mletého masa, sůl, bobkový list, několik kuliček nového koření, několik kuliček pepře, 2,5 lžičky mleté sladké papriky, 30 g uzené slaniny, 250 g bílého zelí, polovina cibule, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 200 g brambor, 1 rajče, 200 g červené řepy, hladká mouka, 1 dl sladké smetany, citronová šťáva, cukr, polévkové koření
Recept na přípravu:
Mleté maso rozdělené na kousky vložíme do vody, přidáme sůl, koření a zvolna vaříme zhruba 20 minut, přidáme nakrouhané bílé zelí, nahrubo nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, rajče rozkrojené na kousky a brambory na kostky. Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky, které rozškvaříme, přisypeme papriku, necháme zpěnit a přidáme do polévky. Necháme chvíli povařit a zahustíme moukou rozšlehanou ve vodě a dále zvolna vaříme 20-30 minut. Zelenina nesmí být před zahuštěním příliš měkká, dovaří se pak. Ke konci zjemníme smetanou a dochutíme citronovou šťávou, polévkovým kořením a dosladíme cukrem.
Další recepty:
Pravá řecká musaka kterou osolíme podle chuti.
Ruský boršč chutná se lžicí zakysané smetany.
Uzený vývar s kroupami osolíme dle chuti.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Fazolačka s klobásou dochucená prolisovaným česnekem a octem.
Polévka ze zelených fazolek zahuštěná jíškou.
Ruský boršč bez masa do kterého vmícháme ocet a cukr.
Tradiční koprová omáčka získá sladkokyselou chuť.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Vývar z uzených žeber dochutíme drceným česnekem.
Gulášová polévka z mletého masa kterou necháme důkladně provařit.
Zelňačka s fazolemi do níž přilijeme šlehačku.
Polévka z tvrdého chleba se již dále nevaří.
Ruský boršč s mletým masem
Originál ruský boršč přináší na české talíře svoji chuť.