Recepty > kuře > pečená husa na pomerančích a brokolici
Potřebné suroviny:
1 celá kachna
2 pomeranče
čerstvé aromatické bylinky (rozmarýn, šalvěj, bobkový list, tymián)
olivový olej
sůl
mletý pepř
2 stroužky česneku
150 g zeleniny (celer, mrkev, cibule)
300 g čerstvé brokolice
10 g šalotky
50 g uzené slaniny
100 ml bílého vína
Postup přípravy:
Kachnu očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Ochutíme aromatickými bylinkami a pomerančovou kůrou, potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Nejprve ji orestujeme a poté pečeme spolu se zeleninou při teplotě 180°C asi 90 minut. Zaléváme bílým vínem a pomerančovou šťávou. Kachnu během pečení několikrát otočíme, aby se pekla rovnoměrně. Po dopečení necháme asi 10 minut vychladnout a nakrájíme na plátky. Brokolici očistíme a uvaříme v osolené vodě tak, aby byla stále pevná. Uvařenou brokolici orestujeme spolu se šalotkou na olivovém oleji, přidáme uzenou slaninu, sůl a pepř.
Další jídla:
Pečená kuřecí stehýnka přelitá výpekem s vařenými brambory.
Nadívaná kachna s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
Drůbeží čína s těstovinami ze kterých vytvoříme věneček.
Kuřecí medailonky podáváme s chlebem.
Holandský řízek smažíme na oleji.
Marinovaná kuřecí křídla vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme.
Nadívaná holoubata upečeme ve vyhřáté troubě.
Marinované kuře podáváme s rýží či bramborem.
Pečená husa s bílým zelím a houskovým knedlíkem.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Provensálské kuře podáváme s hranolky nebo rýží.
Krůtí maso na paprice dochutíme nasekanou zelenou petrželkou.
Kyselé zelí na sladko podáváme s knedlíkem a masem.
Recept na hovězí na česneku
Recept na přípravu jídla pečená husa na pomerančích a brokolici přináší na talíř inspiraci.