Recepty > kuře > pečená kachna se zelím a noky
Potřebné suroviny:
Kachna:
4 porce kachny
kmín
sůl
masový vývar nebo voda na podlévání
Noky:
550 g syrových brambor
150 g brambor vařených ve slupce
1 vejce
250 g hrubé mouky
sůl
sádlo na promaštění knedlíků
Na zelí:
500 g sterilovaného červeného zelí
sádlo z kachního výpeku
1 malá cibule
ocet
cukr
sůl
mletý pepř
Postup přípravy:
Kachnu omyjeme, osušíme, osolíme, okmínujeme, vložíme do pekáčku a pečeme 15 minut při teplotě 200°C. Potom maso propícháme, podlijeme trochou horkého vývaru nebo vody a pokračujeme v pečení. Během pečení sbíráme do hrnečku kachní sádlo, maso přeléváme výpekem a podléváme vývarem. Pečeme asi 90 minut. 30 minut před dopečením již nepřeléváme, aby se kůže na povrchu dobře vypekla. Na knedlíky oloupeme syrové brambory a najemno je nastrouháme do mísy. Necháme asi 15 minut odstát. Potom je dáme odkapat do cedníku, přičemž z nich zlehka vymačkáme vodu. Vrátíme zpět do mísy. Přidáme oloupané, najemno nastrouhané vařené brambory, sůl, rozšlehaná vejce a vše promícháme. Postupně po troškách přisypáváme hrubou mouku a mícháme, až vznikne tuhé těsto. V horké vodě namočenou lžicí vykrajujeme z bramborové hmoty noky, které zavaříme do vroucí osolené vody. Vařečkou je nadzdvihneme ode dna a vaříme 8-10 minut. Uvařené noky vyjmeme a vložíme do vymaštěné mísy. Zelí cedíme a necháme okapat. Oloupanou cibuli nadrobno nasekáme. Vsypeme ji do rozehřátého kachního sádla, zpěníme dosklovita, přidáme překrájené zelí, mírně podlijeme Teplou vodou a dusíme pod poklicí 15 minut. Když se všechna tekutina odpaří, zelí dochutíme octem, cukrem, pepřem a solí.
Další jídla:
Nadívaná kachna s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
Kyselé zelí na sladko podáváme s knedlíkem a masem.
Kachna na divoko s omáčkou.
Provensálské kuře podáváme s hranolky nebo rýží.
Pečená kuřecí stehýnka přelitá výpekem s vařenými brambory.
Krůtí maso na paprice dochutíme nasekanou zelenou petrželkou.
Kuřecí medailonky podáváme s chlebem.
Pečená husa s bílým zelím a houskovým knedlíkem.
Drůbeží čína s těstovinami ze kterých vytvoříme věneček.
Pečená kachna s jablky a bramborovým knedlíkem.
Marinovaná kuřecí křídla vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme.
Marinované kuře podáváme s rýží či bramborem.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Recept na bramboráky se zelím
Recept na přípravu jídla pečená kachna se zelím a noky přináší na talíř inspiraci.