Recepty

Recepty > kuře > pečená plněná krůta

Pečená plněná krůta

Potřebné suroviny:

1 krůta (3-4 kg)
sůl
100 g uzené slaniny
masový vývar
100 g sádla
Nádivka I.:
2 cibule
100 g uzené slaniny
100 g šunky nebo šunkového salámu
6 žemlí
300 ml mléka
sůl
6 vajec
strouhaný muškátový oříšek
20 g mandlí
2 lžíce najemno nasekané zelené petrželky
strouhanka
Nádivka 2:
1 cibule
30 g sádla
400 g vepřového a telecího masa
sůl
mletý pepř
kari koření
1 lžíce najemno nasekané zelené petrželky
2 lžíce vody
100 g dušené rýže
Nádivka 3:
2 cibule
30 g sádla
játra, srdce, žaludek z krůty
masový vývar
3 lžíce mléka
3 žemle
1 lžíce másla
3 vejce
sůl
mletý pepř
jemně sekaný kopr

Postup přípravy:

Očištěnou a omytou krůtu protkneme proužky uzené slaniny, osolíme, naplníme nádivkou a otvor zašijeme. Naplněnou krůtu vložíme do pekáče, polijeme horkým sádlem, podlijeme vývarem a upečeme ve vyhřáté troubě doměkka. Během pečení podléváme vývarem a krůtu potíráme vypečenou šťávou.
Nádivka 1: Slaninu nakrájíme na malé kostičky, rozškvaříme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a šunku nakrájený na kostky, vše společně osmažíme a necháme vychladnout. Žemle nakrájíme na kostky, spaříme horkým mlékem, přidáme žloutky rozmíchané se solí, strouhaný muškátový oříšek, nadrobno nasekanou zelenou petrželku, spařené oloupané a nasekané mandle, strouhanku a osmaženou šunku s cibulí. Vše spolu promícháme a nakonec přimícháme tuhý sníh ušlehaný s bílků.
Nádivka 2: Na rozehřátém sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme vepřové a telecí maso nakrájené na malé kousky a zprudka opečeme. Potom osolíme, okořeníme mletým černým pepřem a kari, podlijeme vodou a pod pokličkou udusíme doměkka. Do takto připravené nádivky nakonec přimícháme drobně sekanou čerstvou zelenou petrželku a dušenou rýži.
Nádivka 3: na rozehřátém sádle zpěníme cibuli nasekanou nadrobno, přidáme očištěné vnitřnosti nakrájené na malé kostičky, opečeme, podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou udusíme doměkka. Žemle nakrájíme na malé kostky, spaříme horkým mlékem, přidáme rozpuštěné máslo, které jsme smíchali se žloutky a solí, okořeníme mletým černým pepřem, přidáme jemně nasekaný kopr a vychladlé dušené vnitřnosti. Nakonec zlehka přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

Další jídla:
Marinovaná kuřecí křídla vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme.
Krůtí maso na paprice dochutíme nasekanou zelenou petrželkou.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Kuřecí stehna na zelenině pečeme do změknutí stehen a brambor...
Pečená kachna s jablky a bramborovým knedlíkem.
Pečená kuřecí stehýnka přelitá výpekem s vařenými brambory.
Kachna na divoko s omáčkou.
Pečená krůta s nádivkou kterou během pečení poléváme šťávou.
Marinované kuře podáváme s rýží či bramborem.
Nadívaná kachna s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
Pečená husa s bílým zelím a houskovým knedlíkem.
Kyselé zelí na sladko podáváme s knedlíkem a masem.
Provensálské kuře podáváme s hranolky nebo rýží.
Recept na bramboráky se zelím

Recepty
Motto

Recept na přípravu jídla pečená pečená plněná krůta přináší na talíř inspiraci.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.