Recepty > kuře > perlička pečená s rozmarýnem
Potřebné suroviny:
1 perlička, 2 mrkve, 2 kořenové petržele, 1/4 celeru, 1-2 cibule, sůl, pepř, 2 snítky rozmarýnu, 125 g másla, 1-2 dcl Zeleninového vývaru nebo vody
Postup přípravy:
Perličku předem (ideálně přes noc) nasolíme hrubou solí, kterou jsme rozdrtili spolu s rozmarýnem a trochou černého pepře v moždíři. Dno pekáče poklademe plátky másla a vložíme na něj odleželou perličku spolu s kořenovou zeleninou nakrájenou na velké kusy a čtvrtkami cibule. Podlijeme zlehka vývarem nebo vodou a přiklopíme. Pečeme na teplotu 90-110 °C přibližně 10 hodin. Čas závisí na zvolené teplotě a velikosti perličky. Dvakrát nebo třikrát můžeme perličku zkontrolovat a případně lehce podlít. Kuchaři takto maso připravují nejčastěji přes noc. Před dopečením maso odklopíme a zvýšíme teplotu na 170-180 °C. Za stálého přelévání výpekem necháme opéct kůži dozlatava a křupava. Hotové maso odložíme na teplé místo a výpek propasírujeme. Znova jej provaříme a podle jeho hustoty buď naředíme zeleninovým vývarem, nebo naopak lehce na plotně zredukujeme. Dochutíme solí a pepřem. Po odstavení z plamene vmícháme kousek másla na zjemnění a také nadrobno nakrájený rozmarýn. Jako příloha se k perličce nabízí dušená rýže, různé druhy knedlíků (možno i se zelím) nebo brambory v rozmanitých úpravách.
Další jídla:
Pečené kuře na moravance podáváme s rýží.
Slepice na paprice se smetanou chutná s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Krůtí plátky na smetaně podáváme s vhodnou přílohou.
Čína z kuřecího masa je připravena ve tvaru nudliček.
Kuřecí nudličky s rýží usmažíme na oleji.
Špagety s kuřecím masem můžeme posypat strouhaným sýrem.
Nadívaná perlička pečená do křupavé kůrky.
Krůtí maso na paprice povaříme a dochutíme petrželkou.
Králík na moravance s brambory nebo bramborovou kaší.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Kuřecí stehna na medu podáváme s rýží nebo brambory.
Slepice na paprice s těstovinami.
Kuře na paprice se smetanou rozkrájíme na čtyři kusy...
Slepice na paprice s noky
Recept na přípravu jídla perlička pečená s rozmarýnem přináší na talíř svoji chuť.