Recepty > polévky > petrova čočkova polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
250 g čočky, 70 g hladká mouka, 50 g cibule, 40 ml oleje, sůl, 3 stroužky česneku, majoránka, pepř mletý
Recept na přípravu:
Čočku několik hodin před vařením namočíme, aby nabobtnala. Poté čočku dáme vařit a vaříme jí do úplného změknutí. Mezitím, než se nám čočka uvaří si připravíme jíšku. Najemno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do zlatova a zasypeme moukou, krátce orestujeme a pánvičku odstraníme z ohně. Jíšku přidáme do uvařené čočky, samozřejmě nejprve zajistíme, aby bylo v polévce dost vody, během vaření se nám voda určitě odpařila a hodně vody také do sebe vsákla čočka sama. Nepřidávejte jíšku všechnu na jednou ale postupně, abychom si hlídali správnou hustotu. Jíšku řádně rozmíchejte vařečkou, či metličkou, aby v polévce nebyly nežádoucí hrudky. Poté přidáme prolisovaný česnek a polévku osolíme. Pak polévku ještě asi 15 minut vaříme. Nakonec polévku dochutíme opět solí a přidáme majoránku.
Další recepty:
Zabijačková polévka s nadrobno nasekanou petrželkou.
Houbové kyselo přikyselíme octem.
Čočková polévka na kyselo zdobená petrželkou.
Bramboračka se sušenými houbami a vymačkaným stroužkem česneku.
Hovězí maso na celeru odáváme s rýží nebo bramborovým knedlíkem.
Uzený vývar s kroupami které přidáme do vývaru.
Vajíčková tlačenka převázaná a uvařená.
Řecká čočková polévka vařená do měkka.
Zelňačka z uzených kostí ochucená podle potřeby polévkovým kořením a solí.
Krémová česnečka s prolisovaným stroužkem česneku.
Zelná polévka s bramborem pokrájeným a uvařeným.
Zelňačka s klobásou a smetanou rozmíchanou s moukou.
Kuřecí vývar s noky ozdobíme nadrobno nasekanou petrželkou.
Čočková polévka s rajčaty
Petrova čočkova polévka přináší na české talíře svoji chuť.