Recepty > polévky > polévka hrachovka se smaženou houskou
Suroviny potřebné pro přípravu:
120g hrachu, 40g sádla, 50g hladké mouky, mletý pepř, česnek, sůl, majoránka, polévkové koření, 1 žemle, petrželka, 1,3 litru vody, 3dl mléka
Recept na přípravu:
Hrách propláchněte, namočte do litru vody a po 3 hodinách jej uvařte doměkka. Ze sádla a hladké mouky si připravte světlou jíšku, zalijte ji zbytkem vody, rozšlehejte a vařte. Po 20 minutách ji umixujte současně s měkkým hrachem i s vývarem. Polévku osolte, okořeňte třeným česnekem, pepřem, rozemnutou majoránkou a polévkovým kořením, mlékem a vodou doplňte na objem 1.3 litru. Krátce povařte. Podávejte ji s rozsekanou petrželkou a kostičkami ze žemle opraženými nasucho.
Další recepty:
Moskevský boršč zjemníme kysanou smetanou.
Zeleninový krém zasypeme pokrájenou zelenou petrželkou.
Fazolová čorba kterou podáváme ozdobenou snítkou kopru.
Řecká čočková polévka kterou ochutíme masoxem.
Kuřecí vývar s nudlemi a nasekanou petrželkou.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Fazolačka z bílých fazolí dochucená smetanou.
Cibulačka se smetanou překvapí svou chutí.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením.
Sýrové nočky zavařené do polévky po vložení.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou řelijeme horkým vývarem.
Boršč s klobásou přelijeme zakysanou smetanou.
Slepičí polévka s nudlemi, nadrobno nasekanou pažitkou a petrželkou.
Hrachovka
Polévka hrachovka se smaženou houskou má své kouzlo.