Recepty > polévky > polévka kmínka
Suroviny potřebné pro přípravu:
Množství na 5 porcí: 1,25 litru vody, 4 dkg másla, 8 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, pórek), sůl, kmín, 3 dekagramy másla na jíšku, 4 dkg hladké mouky, mletý pepř, čerstvá zelená petrželka
Recept na přípravu:
Na másle osmažíme na jemné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a zároveň se zeleninou opražíme i polovinu kávové lžičky čerstvě tlučeného kmínu (můžete koupit rovnou drcený). Takto usmaženou zeleninu spolu s kmínem přidáme do osolené vody, načež kmínovou polévku zahustíme hnědou jíškou (z na másle opražené mouky) a vše povaříme. Nakonec opepříme, necháme probublat, vypneme a při podávání na talířích posypeme zelenou petrželkou. Můžeme do ní také přidat noky.
Další recepty:
Boršč bez zelí necháme krátce projít varem a dochutíme.
Zelňačka z kysaného zelí se smetanou.
Fazolačka se zelím ozdobíme ji lžící smetany.
Ruský boršč se lžicí zakysané smetany.
Falešná slepičí polévka s nudličkami.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a petrželkou.
Bramborová česnečka se střídkou chleba.
Cibulačka z červené cibule se zapečenými sýrovými toustíky.
Studená rajčatová polévka s několika lístky máty.
Pyré z červené řepy podáváme k slaninovým knedlíkům.
Jemná cibulačka s nakrájenou pažitkou.
Vánoční kapří polévka s osmaženou houskou.
Bramborová buchta ze syrových nastrouhaných brambor.
Polévka z červené řepy
Polévka kmínka přináší na talíře svoji chuť.