Recepty

Recepty > polévky > polévka mrkvovka

Polévka mrkvovka

Suroviny potřebné pro přípravu:

2 lžíce másla, 2 menší cibule, 3 mrkve, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1,5 l vařící vody nebo vývaru, kostka zeleninového bujónu, sůl, 1 žloutek rozmíchaný v trošce mléka, sekaná zelená petrželka

Recept na přípravu:

Na másle osmažíme jemně nasekanou cibuli a očištěnou, omytou a jemně nastrouhanou mrkev. Po osmahnutí zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání osmažíme. Pak zalijeme vařící vodou nebo vývarem, přidáme zeleninový bujón, metličkou vše rozšleháme, osolíme a vaříme, až je zelenina měkká. Polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným v trošce mléka. Dochutíme a už nevaříme. Nakonec přidáme nadrobno sekanou zelenou petrželku.

Další recepty:
Houbová polévka na kyselo z čerstvých hub.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme zahuštěnou smetanu.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Valašská kyselica s brambory.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Oukrop z bramborového vývaru.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Polévka cibulačka se sýrem

Recepty
Motto

Polévka mrkvovka má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.