Recepty > polévky > polévka mrkvovka
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 lžíce másla, 2 menší cibule, 3 mrkve, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1,5 l vařící vody nebo vývaru, kostka zeleninového bujónu, sůl, 1 žloutek rozmíchaný v trošce mléka, sekaná zelená petrželka
Recept na přípravu:
Na másle osmažíme jemně nasekanou cibuli a očištěnou, omytou a jemně nastrouhanou mrkev. Po osmahnutí zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání osmažíme. Pak zalijeme vařící vodou nebo vývarem, přidáme zeleninový bujón, metličkou vše rozšleháme, osolíme a vaříme, až je zelenina měkká. Polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným v trošce mléka. Dochutíme a už nevaříme. Nakonec přidáme nadrobno sekanou zelenou petrželku.
Další recepty:
Houbová polévka na kyselo z čerstvých hub.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme zahuštěnou smetanu.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Valašská kyselica s brambory.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Oukrop z bramborového vývaru.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Polévka cibulačka se sýrem
Polévka mrkvovka má své chuťové kouzlo.