Recepty > polévky > polévka se šunkovým svítkem
Suroviny potřebné pro přípravu:
250 g předního hovězího masa s kostí, 100 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, sůl, pepř, petrželová nať
Šunkový svítek: 2 vejce, 60 g polohrubé mouky, 15 g másla, 50 g šunky, sůl, muškátový květ
Recept na přípravu:
Maso zalijeme studenou vodou a vaříme. Půl hodiny před koncem varu přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, sůl a pepř. Maso a zeleninu vyjmeme a vývar přecedíme. Mezitím připravíme šunkový svítek, který vkládáme do polévky až při podávání na stůl se sekanou petrželkou. Do polévky můžeme přidat nakrájené maso a část vařené zeleniny.
Vejce vyklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme, mírně osolíme, přidáme muškátový květ, ušlehaný tuhý sníh z bílků a lehce promícháme s moukou a drobně nakrájenou šunkou. Svítkovou hmotu lehce rozetřeme do máslem vytřeného a troškou mouky vysypaného pekáčku a upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Upečený, částečně prochladlý svítek vyjmeme a nakrájíme na malé kostičky.
Další recepty:
Staročeská zelňačka ze zelí.
Hovězí vývar se zeleninou a zavářkou.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Fazolačka po uhersku s chlebem.
Kuřecí polévka se žampiony, zeleninou a masem.
Svítek z krupice přelijeme.
Šunková omáčka na těstoviny které omáčkou přelijeme.
Mrkvová polévka se svítkem který po vychladnutí nakrájíme na nudličky.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor i hub.
Zeleninová polévka se svítkem nakrájeným na kolečka.
Slovenská kapustnica s vaječným žloutkem v mléce.
Ruský boršč ke kterému přidáme lžíci zakysané smetany.
Šunkový svítek do polévky pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Hovězí polévka se zeleninovým svítkem
Polévka se šunkovým svítkem přináší na české talíře svoji chuť.