Recepty > polévky > polévka se svítkem
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 litr vody, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 malá cibulka, 2 lžíce sterilovaného hrášku, celkem 60 g másla, 30 g hladké mouky, sůl, mletý pepř, majoránka, stroužek česneku, petrželová nať
svítek: 50 g másla, 2 vejce, 46 lžic mléka, 50 g hrubé mouky, 50 g krupice, sůl, kypřící prášek do pečiva, tuk na smažení
Recept na přípravu:
Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na tenké nudličky, které osmahneme na másle. Zalijeme horkou vodou, osolíme a zahustíme hnědou jíškou (z 30 g másla a z 30 g hladké mouky). Vaříme asi 15 minut a mezitím si připravíme svítek. Nakonec přidáme do polévky sterilovaný hrášek, špetku pepře a majoránky, česnek utřený se solí a drobně sekanou petrželku.
Svítek: mouku promícháme s krupicí a se špetkou kypřícího prášku. V misce utřeme změklé máslo se žloutky, poté přidáváme střídavě lžíci mléka a lžíci moučné směsi a mícháme. Osolíme a nakonec zlehka zašleháme tuhý sníh z bílků. Na pánvi rozpálíme tuk, do něj nalijeme řídké těsto a po obou stranách upečeme dorůžova. Svítek na povrchu postříkneme vodou a necháme chvilku na pánvi, kde nabude na objemu. Vychladlý svítek nakrájíme na kostičky, rozdělíme na talíře a přelijeme polévkou.
Další recepty:
Cuketová polévka se sýrem na kterou nasypeme zelenou petrželkou.
Soljanka po gruzínsku s rajčatovým protlakem a okurkami.
Houbovka se smetanou a pečivem.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor.
Plněné papriky se sýrem podáváme se zeleninovým salátem.
Španělská česnečka do které vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou zjemníme lžíčkou másla.
Svítek do polévky rozkrájíme na nudle.
Cuketový kotlík podáváme s chlebem.
Piškotový svítek přidáváme do polévky.
Zeleninová polévka s houbami můžeme dochutit smetanou.
Polévka z červené řepy kterou zahustíme a krátce povaříme.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Polévka soljanka
Polévka se svítkem přináší na české talíře svoji chuť.