Recepty > polévky > polévka se zelenými smaženkami
Suroviny potřebné pro přípravu:
1,5 litru vývaru z masa, sůl, 6 kuliček pepře, 150 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 bobkový list, 2 stroužky česneku, 4 kuličky nového koření, špetka tymiánu, zelená petrželka
Smaženky: 1 vejce, sůl, 4 lžíce petrželky, 1 lžíce nasekané cibule, 1 lžíce polohrubé mouky, špetka mletého pepře, olej
Recept na přípravu:
Vývar s nakrájenou zeleninou a kořením přivedeme k varu a vaříme, až zelenina změkne. V menší misce či hrnečku si rozšleháme vejce, přidáme jemně nakrájenou petrželku, cibuli, mouku, špetku soli a pepře a vidličkou dobře rozšleháme. Na pánvičce si rozpálíme olej, směs nabíráme kávovou lžičkou a pečeme malé smaženky. Hotové zelené smaženky dáme na talíř a přelijeme polévkou.
Další recepty:
Soljanka po gruzínsku s nadrobno posekanou petrželkou.
Koprová polévka s houbami kterou přisolíme a okyselíme octem.
Tradiční kulajda se žloutky.
Čínská pikantní polévka s paprikou.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Babiččina bramboračka s nakrájenou zelenou petrželí.
Krkonošské kyselo s kváskem a rozkrájené brambory.
Houbová kulajda - z rozehřátého másla a mouky připravíme jíšku.
Čočková polévka s rajčaty dochucená česnekem.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme nadrobno pokrájenou zelenou petrželovou natí nebo pažitkou.
Bramboračka s houbami s drceným kmínem.
Kuřecí vývar s nudlemi dochutíme nadrobno nasekanou petrželkou.
Tradiční koprová omáčka s natvrdo uvařeným vejcem a novými brambory.
Polévka z červené čočky a rajčat
Polévka se zelenými smaženkami přináší na české talíře svoji chuť.