Recepty > polévky > polévka z cizrny a rajčat
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 sklenička suché cizrny, 1 plechovka loupaných rajčat, bílá část pórku, 1 cibule, 1 stroužek českého česneku, tymián, pepř, sůl, 100 ml zakysané smetany, olej
Recept na přípravu:
Cizrnu zalijeme přibližně litrem vody a necháme ji přes noc, poté ji slijeme, propláchneme, zalijeme půl druhým litrem vody a vaříme přibližně hodinu a půl (dokud luštěnina není měkká v průběhu vaření asi bude nutno dolít trochu vody). Odebereme si přibližně naběračku uvařené cizrny. Na pánvi zesklovatíme cibuli a nasekaný pórek, přidáme prolisovaný česnek, promícháme a po třiceti vteřinách vyklopíme i rajčata z plechovky. Dusíme asi pět minut a pak přehodíme k cizrně, okořeníme tymiánem, pepřem, solí a vaříme dalších pět minut. Vše rozmixujeme dohladka, vmícháme smetanu, dříve odebrané luštěniny a necháme již jen přejít varem.
Další recepty:
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Kuřecí vývar s drobením do které vrátíme obrané maso.
Houbová kulajda s pepřem a octem.
Koprová kulajda - brambory nakrájíme na kostičky.
Hrachová polévka ze sáčku s uzeninou.
Plněné papriky se sýrem podáváme se zeleninovým salátem.
Pikantní citronová omáčka by měla být hodně pikantní.
Koprová polévka s houbami kterou okyselíme.
Gulášovka z kotrče kterou provaříme dvacet minut.
Cibulačka z červené cibule se zapečenými sýrovými toustíky.
Kuřecí řízky v jogurtu podáváme s bramborem.
Chřestová polévka z bílého chřestu ozdobená lístky čerstvého tymiánu.
Žampionová omáčka se smetanou dochucená octem.
Polévka z cizrny
Polévka z cizrny a rajčat má své kouzlo.