Recepty > polévky > polévka z čočky
Suroviny potřebné pro přípravu:
250 g čočky, 70 g hladké mouky, 50 g cibule, 40 ml oleje, sůl, 3 stroužky česneku, majoránka, mletý pepř
Recept na přípravu:
Čočku několik hodin před vařením namočíme, aby nabobtnala. Poté čočku dáme vařit a vaříme jí do úplného změknutí. Mezitím, než se nám čočka uvaří si připravíme jíšku. Na jemno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do zlatova a zasypeme moukou, krátce orestujeme a pánvičku odstraníme z ohně. Jíšku přidáme do uvařené čočky. Jíšku řádně rozmícháme vařečkou, či metličkou, aby v polévce nebyly nežádoucí hrudky. Poté přidáme prolisovaný česnek, polévku osolíme a ještě asi 15 minut vaříme. Nakonec polévku dochutíme solí a majoránkou.
Další recepty:
Borůvkový krém podáváme jako dezert.
Bílá bramborová polévka se šlehačkou.
Kuřecí vývar s noky ozdobíme nadrobno nasekanou petrželkou.
Houbové kyselo přikyselíme octem.
Kulajda bez hub s nasekaným koprem.
Krkonošské kyselo se sušenými houbami.
Šunkové noky do polévky zavaříme.
Čínská švestková omáčka správné hustoty.
Bramboračka se sušenými houbami a vymačkaným stroužkem česneku.
Krémová česnečka s prolisovaným stroužkem česneku.
Zelňačka s klobásou a smetanou rozmíchanou s moukou.
Smetanová celerová polévka kterou dochutíme kostičkami nakrájené osmažené housky.
Čočková polévka na kyselo zdobená petrželkou.
Polévka z červené čočky
Polévka z čočky přináší na české talíře svoji chuť.