Recepty

Recepty > polévky > z cukety a rajčat

Polévka z cukety a rajčat recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

1 kg rajčat, 2 malé cukety, půl plechovky sekaných rajčat, 100 ml smetany ke šlehání, zeleninový vývar, 2 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 2 menší nebo 1 velká cibule, sůl, pepř, oregano, může být cukr

Recept na přípravu:

Rajčata nakrojíme po celém obvodu nožíkem do kříže, vložíme do mísy, spaříme vařící vodou, zbavíme slupky a nakrájíme na osminy. Cukety si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci si na dvou lžících oleje a kousku másla zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku a 3 stroužky česneku nakrájené na plátky, přidáme cuketu a krátce opečeme. Přihodíme rajčata, podlijeme půl litrem vývaru a necháme pozvolna provařit asi 20 minut. Raději ze začátku podléváme méně a potom případně ještě rozředíme vývarem. Tyčovým mixérem polévku promixujeme, sem tam můžeme nějaký kousek rajčete a cukety nechat celý. Nakonec pro lepší barvu a ostřejší chuť přidáme polovinu plechovky sekaných sterilovaných rajčat a přilijeme smetanu. Vše ještě pár minut spolu povaříme. Dochutíme solí, pepřem a oreganem. Můžeme osladit lžicí či dvěma cukru. Polévku podáváme zakápnutou trochou smetany a můžeme posypat hoblinkami nebo nastrouhaným parmezánem.

Další recepty:
Hovězí Eintopf se zeleninou.
Babiččina zelňačka s rozšťouchanými brambory.
Hovězí maso s křenem z pasty.
Ukrajinský boršč z hovězího masa.
Staročeská zelňačka ze zelí.
Tradiční kulajda kterou podáváme s čerstvým pečivem.
Čatní z cukety obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Hovězí vývar se zeleninou a zavářkou.
Fazolačka s uzeným masem a brambory.
Polévka z cukety do které všleháme zakysanou smetanu a bylinky.
Houbová polévka se smetanou ozdobená petrželí.
Jemná brokolicová polévka ke které přidáme šlehačku pro zjemnění chuti.
Rybí polévka z pstruha s osmaženou žemlí.
Polévka z cukety, kari a sýra

Recepty
Motto

Polévka z cukety a rajčat přináší na české talíře svoji chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.