Recepty > polévky > polévka z kvasnic
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 kostka (42g) kvasnic, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1/2 cibule, sůl, pepř, majoránka, olej, vrchovatá lžíce polohrubé mouky, 1 vejce
Recept na přípravu:
V hrnci rozpálíme trochu oleje, vsypeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a orestujeme. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme cibuli, kdo chce, osolí méně a přidá kostku Masoxu nebo slepičího bujónu, a vaříme do změknutí zeleniny. Mezitím na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, rozdrobíme kvasnice a za stálého míchání opražíme, dokud se neroztečou a pak znovu nezhoustnou. Přidáme mouku, promícháme a za stálého míchání společně opražíme. Odstavíme z plotny, přidáme celé vejce, špetku soli a pepře a zpracujeme v polotuhé těstíčko, které prolisujeme do vařící polévky přes struhadlo nebo cedník na halušky. Ještě chvíli povaříme a dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Na talíři posypeme zelenou petrželkou.
Další recepty:
Kuřecí nudličky s banánem a rýží jako přílohou.
Slovenská kapustnica do které nakrájíme klobásy.
Krémová česnečka s brambory.
Houbová kulajda z čerstvých hub.
italská zeleninová polévka minestrone se strouhaným parmezánem.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Dětský boršč chutná se lžící kysané smetany.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor.
Omáčka z hermelínu se hodí k vařené zelenině.
Sýrová polévka s bramborem kterou posypeme nastrouhaným eidamem.
Houbovka se smetanou a pečivem.
Kapustová polévka s bramborem a prolisovaným česnekem.
Jemná cibulačka do které přidáme mléko s rozšlehaným vejcem.
Koprová kulajda
Polévka z kvasnic přináší na české talíře svoji chuť.