Recepty > polévky > polévka z řapíkatého celeru s hráškem
Suroviny potřebné pro přípravu:
5 řapíků celeru, 1,5 litru vody, 1 lžička soli, 1/2 kostky bujónu, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, 4-5 lžic světlé hotové jíšky, 10 dkg libové slaniny, 1 starší houska, 1 lžíce sádla, sušená petrželka
Recept na přípravu:
Do osolené vařící vody dáme vařit omyté řapíky nakrájené na menší kusy, které vaříme asi 20 minut. Starší housku nakrájíme na kostičky, které osmažíme na rozehřátém sádle do červena. Slaninu nakrájíme na nudličky a krátce ji na sucho opečeme. Uvařené řapíky rozmixujeme ponorným mixérem a dáme opět vařit. Zahustíme jíškou, krátce povaříme, ochutíme kouskem bujónu a přidáme vodou propláchnutý hrášek. Necháme přejít varem, vmícháme sušenou petrželku a odstavíme.
Při podávání na talíři doplníme osmaženou houskou a slaninou.
Další recepty:
Kuřecí stehna na česneku ozdobíme zelenou petrželkou.
Zelná polévka s houbami do které přilijeme zakysanou smetanu.
Toskánská Minestrone podáváme ji ozdobenou hoblinkami italského sýru parmezán.
Polévka z tvrdého chleba se již dále nevaří.
Křenová omáčka s uzeným masem kterou podáváme s kynutým knedlíkem.
Polévka z hlávkového zelí ke které smetanu podáváme zvlášť na misce.
Vývar z uzených žeber dochutíme drceným česnekem.
Zelňačka s fazolemi do níž přilijeme šlehačku.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Kapustnica s vařenými brambory.
Fazolačka s klobásou, prolisovaným česnekem a octem.
Uzený vývar s kroupami osolíme dle individuální chuti.
Rýže s hráškem a strouhaným sýrem.
Salát z ředkviček
Polévka z řapíkatého celeru s hráškem přináší na české talíře svoji chuť.