Recepty

Recepty > polévky > polévka z vepřové krkovičky

Polévka z vepřové krkovičky recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

400 g vepřové krkovičky s kostí, 200 g vepřových kostí, 1 a 3/4 litru vody, 1 mrkev, 2 pórky, 1/2 kedlubny, 1 malý celer, snítka libečku, 3 cibule (do jedné z nich vpíchneme 3 hřebíčky), 100 g větších těstovin (mušliček, flíčků, kolínek apod.), sůl, pepř, petrželka

Recept na přípravu:

Od krkovičky oddělíme kosti, přidáme k vepřovým kostem, které jsme nakoupili nebo lépe získali již dříve z kotlet, bůčku apod. a uschovali je v mrazáku (dají se použít k vaření základů polévek, gulášů, s kůžemi při vaření zelí apod.). Kosti vložíme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a uvedeme pomalu do varu. Sbíráme tvořící se pěnu. Vaříme velmi zvolna 2,5–3 hodiny. Pak přecedíme vývar z kostí do jiného hrnce přes síto s vlhkou utěrkou, propláchnutou předtím studenou vodou. Krkovičku vložíme do hrnce, zalijeme vlažným vývarem z kostí, uvedeme pomalu do varu a sbíráme opět pěnu, aby byl vývar čirý. Přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, snítku libečku, sůl a koření. Vaříme velmi pomalu, až je maso úplně měkké. Asi tak 20 minut před dokončením varu přidáme cibuli a dovaříme zvolna s masem. Měkké maso vyjmeme z vývaru a vývar znovu přecedíme přes vlhkou utěrku. Do polévky zavařujeme v jiném hrnci větší druhy těstovin nebo kroupy. Polévka z vepřové krkovičky bývá výbornou, chutnou specialitou vepřových hodů.

Další recepty:
Chřestový krém krátce povaříme.
Nakládaná zelená rajčata s cibulí která sterilujeme 10-12 minut.
Fazolačka s uzeným masem dosolená dle chuti je perla kuchyně.
Francouzská pórková polévka do které nasypeme na kostičky opražené housky.
Bramboračka s ovesnými vločkami, rozemnutou majoránkou a pažitkou.
Hovězí Eintopf povaříme a podáváme.
Hustá květáková polévka zjemněná smetanou.
Játrová knedlíčková polévka do které přidáme nudle.
Letní minestrone ozdobíme nastrouhaným parmezánem.
Tyrolské knedlíčky do polévky zaváříme.
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Kuřecí maso s lečem podáváme s bramborovými hranolky.
Hovězí vývar se zeleninou ve kterém zavaříme kapání, nočky či rýži.
Krkovička s křenovou omáčkou

Recepty
Motto

Polévka z vepřové krkovičky přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.