Recepty > polévky > polévka ze šťovíku s rýží
Suroviny potřebné pro přípravu:
200 g šťovíku, 200 g uzených vepřových žebírek, 2 cibule, 2 větvičky libečku, 2 bobkové listy, 2 lžíce hrubé mouky, 3 stroužky česneku, 100 ml zakysané smetany, 1 lžíce másla, 200 g rýže, pepř, sůl
Recept na přípravu:
Do hrnce s přibližně dvěma litry vody přidáme oloupané a na poloviny přeříznuté cibule, bobkové listy, vepřová žebírka a libeček. Pod pokličkou na menším plameni vaříme něco kolem hodiny. Pořádně omytý šťovík zbavíme stonků, česnek utřeme se špetičkou soli. Na pánvi rozehřejeme máslo dáme na ně šťovík a česnek a vše smažíme za občasného míchání přibližně pět minut. Přidáme uvařenou cibuli a vše rozmixujeme. Souběžně si uvaříme rýži. Vývar z žebírek přecedíme a čirou tekutinu přelijeme do druhého hrnce spolu se šťovíkem, rozmícháme a vaříme. Do zakysané smetany přidáme trochu vody, rozmícháme pečlivě s moukou a troškou teplého základu a vše pak přilijeme do polévky. Podle chuti osolíme, opepříme a krátce povaříme. Do talířů rozdělíme uvařenou rýži a nalijeme na ni polévku.
Další recepty:
Koprová kulajda - brambory nakrájíme na kostičky.
Plněná hovězí roláda žampiony a vejcem.
Španělská česnečka se zelenou petrželkou.
Hrachová polévka ze sáčku s uzeninou.
Gulášovka s párkem nahrubo nastrouhaným.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Koprová polévka s houbami kterou okyselíme.
Gulášovka z kotrče kterou provaříme dvacet minut.
Houbová kulajda s pepřem a octem.
Zelňačka s mrkví je nejlepší druhý den.
Kuřecí nudličky s rýží usmažíme na oleji.
Cibulačka z červené cibule se zapečenými sýrovými toustíky.
Chřestová polévka z bílého chřestu ozdobená lístky čerstvého tymiánu.
Polévka ze šťovíku
Polévka ze šťovíku s rýží má své kouzlo.