Recepty > polévky > polévka ze zbylé čočky
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 porce uvařené a jíškou zahuštěné čočka zbylé od oběda, 1 cibule, 4 stroužky česneku, zelená petrželka, polévkové koření, oregano, sůl, pepř, máslo, klobása nebo salám
Recept na přípravu:
Cibuli nakrájíme najemno. Česnek utřeme se solí nebo prolisujeme. Salám nebo klobásu nakrájíme na malé kostičky. Cibuli osmažíme na rozehřátém másle do zesklovatění, přisypeme pokrájený salám, česnek a opékáme, dokud salám nezačne mít křupičku. Přidáme čočku a naředíme potřebným množstvím vody. Vodu přiléváme postupně, abychom polévku moc nenaředili. Pokud by se tak stalo, mohli bychom zahustit polévku trochou mouky rozkvedlané v malém množství vody nebo jíškou. Osolíme a opepříme podle chuti, okořeníme oreganem a necháme asi 5 minut povařit.
Polévku ze zbylé čočky podáváme s čerstvým nebo na kostičky pokrájeným a opečeným chlebem.
Další recepty:
Pórková polévka s vajíčkem s petrželkou.
Bramboračka s houbami je vařená do změknutí brambor i hub.
Rychlá česnečka s osmaženými kostičkami housky.
Rajská polévka z protlaku se zavařenými těstovinami.
Rychlá česnečka se sýrem a topinkou.
Bramboračka s kroupami do níž vmícháme posekanou petrželovou nať.
Zelňačka s pohankou kterou vaříme do změknutí.
Sekaná se sýrem a křenem pečeme asi 45 minut.
Rajská polévka s ovesnými vločkami kterou ozdobíme kysanou smetanou.
Smetanová omáčka s krabími tyčinkami do níž přidáme koření tzatziky.
Krémová zelňačka do které přidáme drcený česnek a smetanu.
Hovězí na česneku vaříme do změknutí masa.
Houbové karbanátky se slaninou smažíme je po obou stranách.
Zbytková masová polévka
Polévka ze zbylé čočky přináší na talíře svoji chuť.