Recepty > polévky > poloninský boršč
Suroviny potřebné pro přípravu:
300 g libovějšího bůčku, 1,5 litru vody, 2 středně veliké červené řepy, 2 brambory, 1 větší cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 1 malý celer, asi 500 g hlávkového zelí, 1 pór, 1 lžíce másla, 1 bobkový list, 2 stroužky česneku, mletý pepř, ocet, 4 oloupaná a pokrájená rajčata (nebo 3 lžíce nesladkého rajského protlaku), petrželka, kopr, pažitka, 1/4 litru kyselé smetany, sůl
Recept na přípravu:
Umyté maso dáme vařit do osolené vody. Po hodině vaření přidáme jednu očištěnou a na proužky nakrájenou červenou řepu, na kostky pokrájené brambory a na kolečka pokrájenou cibuli. Vaříme mírným varem ještě asi čtvrt hodiny. Potom na másle osmažíme očištěnou, na malé kousky pokrájenou kořenovou zeleninu, zelí pokrájené na proužky a pór na kolečka. Takto připravenou zeleninu přidáme do hrnce k masu a ještě vaříme. Zvlášť v malém množství vody uvaříme očištěnou druhou červenou řepu, pokrájenou na kolečka. Přidáme k ní bobkový list a česnek. Uvařené maso vybereme, pokrájíme a vložíme zpět do vývaru. Procezený vývar z červené řepy přilijeme k masovému vývaru, který dochutíme mletým pepřem, octem a rajčaty (protlakem). Do hotového boršče přidáme nadrobno nasekanou petrželku, kopr a pažitku. Kyselou smetanu přidáme do polévky až na talíři.
Další recepty:
Hovězí vývar se zeleninou ve kterém zavaříme kapání, nočky či rýži.
Letní minestrone ozdobíme nastrouhaným parmezánem.
Omáčka z bílého vína a tvarohu který prošleháme.
Polévka z droždí s cibulkou.
Červený boršč do kterého přidáme rajčatový protlak.
Tyrolské knedlíčky do polévky zaváříme.
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Dršťková polévka z ovesných vloček kterou posypeme nasekanou pažitkou.
Zeleninový boršč podáváme se zakysanou smetanou.
Nakládaná zelená rajčata s cibulí která sterilujeme 10-12 minut.
Bramboračka s ovesnými vločkami, rozemnutou majoránkou a pažitkou.
Hovězí Eintopf povaříme a podáváme.
Játrová knedlíčková polévka do které přidáme nudle.
Ruský boršč
Poloninský boršč přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.