Recepty > polévky > polská polévka z červené řepy
Suroviny potřebné pro přípravu:
Množství na 5 porcí:
Na naložení: 15 dkg řepy,500 ml vody, 4 dkg chlebové kůrky
Na polévku: 25 dkg hovězího žebra, 25 dkg vepřového laloku nebo kolena, 1,5 litru vody, 1,5 dkg soli, 10 dkg kořenové zeleniny, 10 dkg červené čerstvé řepy, 2 stroužky česneku v celku, 1/4 litru šťávy z vykvašené řepy, 3 lžíce kyselé smetany
Recept na přípravu:
Očištěnou červenou řepu nakrájíme na plátky, přilijeme teplou vodu, přidáme kůrku chleba a necháme v kuchyni na teplém místě 3 dny kvasit. Očistíme hovězí žebro, vepřový lalok nebo vepřové koleno a dáme na 25 minut vařit do osolené vody. Poté přidáme k masu očištěnou kořenovou zeleninu, červenou řepu, vše na nudličky nakrájené, stroužek česneku vcelku a znovu povaříme. Když maso změkne, zalijeme polévku šťávou z vykvašené řepy, povaříme a procedíme. Poté zavaříme do polévky taštičky z nudlového těsta, plněné sekaným masem. Zbytek masa také posekáme, vložíme do polévky a vše provaříme. Před podáváním přidáme do polévky kyselou smetanu.
Další recepty:
Zelňačka z kysaného zelí se smetanou.
Bramborová česnečka se střídkou chleba.
Falešná slepičí polévka s nudličkami.
Cibulačka z červené cibule se zapečenými sýrovými toustíky.
Boršč bez zelí necháme krátce projít varem a dochutíme.
Studená rajčatová polévka s několika lístky máty.
Pyré z červené řepy podáváme k slaninovým knedlíkům.
Kulajda s koprem a houbami chutná s pečivem.
Špenátová polévka z listového špenátu do které přidáme utřený česnek.
Bramborová buchta ze syrových nastrouhaných brambor.
Fazolačka se zelím ozdobíme ji lžící smetany.
Ruský boršč se lžicí zakysané smetany.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a petrželkou.
Polévka z červené řepy
Polská polévka z červené řepy přináší na talíře svoji chuť.