Recepty > polévky > polský chlodnik
Suroviny potřebné pro přípravu:
1,25 litru kyselé smetany, 1/4 litru okurkového láku nebo šťávy naložené červené řepy, 15 dkg studené telecí pečeně, 15 dkg čerstvé červené řepy, 15 dkg řepové natě, 2 dkg kopru, lžička sekané pažitky, 6 natvrdo vařených vajec, 2 syrové a 1 naložená okurka
Recept na přípravu:
Červenou řepu uvaříme, měkkou vyjmeme z vody a prolisujeme sítem. Přidáme jemně nasekané řepové listy a zalijeme okurkovým lákem nebo šťávou z naložené červené řepy. Necháme asi hodinu stát v teple. Postupně za stálého míchání přidáme kyselou smetanu, na kostičky nakrájené telecí, sekaný kopr a pažitku, popřípadě račí masíčko, natvrdo uvařená vejce rozčtvrcená, osolíme a popepříme. Polévku necháme před podáváním vychladit.
Další recepty:
Boršč bez zelí necháme krátce projít varem a dochutíme.
Chřestová omáčka s těstovinami.
Koprová polévka s houbami kterou okyselíme octem.
Bramborová česnečka se střídkou chleba.
Fazolačka z bílých fazolí a špetkou majoránky.
Zelňačka z kysaného zelí se smetanou.
Kulajda s koprem a houbami chutná s pečivem.
Zeleninová polévka s nudlemi kterou posypeme parmezánem.
Sýrová omáčka s česnekem a těstoviny ke které vmícháme pažitku.
Falešná slepičí polévka s nudličkami.
Zelňačka s mrkví je nejlepší druhý den.
Italská rajčatová omáčka s bazalkou.
Fazolačka se zelím ozdobíme ji lžící smetany.
Krémová chřestová polévka
Polský chlodnik přináší na talíře svoji chuť.