Recepty > polévky > polský žurek
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 kg ovesných vloček, 4 krajíce žitného chleba, 8 stroužků česneku, 1,2 kg bílé klobásy, 400g uzeného boku, 400g směsi sušených hub, 400 ml husté zakysané smetany, 4 cibule, 4 bobkové listy, 4 lžičky polévkového koření, 8 lžiček majoránky, 12 kuliček nového koření, 4 lžičky soli, 4 špetky mletého pepře, 8 vajec, 8 brambor, 4 lžíce nastrouhaného křenu
Recept na přípravu:
Ovesné vločky smíchejte v kameninové nádobě s 0,5 litru vlažné vody, přidejte kůrky z krajíců žitného chleba a stroužky česneku překrojené na čtvrtky. Překryjte dvěma kusy látky a nechte dva dny uležet. Brambory uvařte ve slupce a oloupejte. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Sušené houby namočte, cibuli pokrájejte nadrobno a bůček na kousky. 3/4 litru vody uveďte do varu a hoďte do ní nakrájenou cibuli a polovinu nakrájeného bůčku. Přidejte celou lehce nakrojenou klobásku. Osolte a vařte přibližně 3/4 hodiny na mírném ohni. Poté přidejte bobkový list, nové koření, pepř a polévkové koření. Klobásu vyjměte, nakrájejte nadrobno a vraťte zpět do polévky. Přidejte dva šálky zákvasu a 10 minut povařte. Polévku odstavte a opatrně vmíchejte smetanu. Osolte, opepřete a přidejte majoránku. Druhou polovinu bůčku opražte na pánvi. Rozdělte do talířů společně s pokrájenými vejci a bramborami. Přelijte hotovou polévkou.
Další recepty:
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Staročeská kachna pečená při průběžném polévání výpekem.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Boršč s klobásou přelijeme zakysanou smetanou.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou řelijeme horkým vývarem.
Smetanová žampionová polévka kterou ozdobíme ozdobíme nakrájenou zelenou částí jarních cibulek.
Staročeská bramboračka do které vklepneme žloutky.
Pikantní česnečka s chlebem.
Krkonošské kyselo s uvařenými brambory.
Sýrová omáčka s těstovinami dosolená podle chuti.
Thajská kuřecí polévka dochucená limetkou a solí.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením.
Kuřecí vývar s nudlemi a nasekanou petrželkou.
Žampionová polévka s brambory a koprem
Polský žurek má své kouzlo.