Recepty > moučníky a dezerty > pomerančový dort s mandlovou náplní
Suroviny potřebné pro přípravu:
Těsto: 6 vajec, 250g moučkového cukru, 1 pomeranč, 200g hrubé mouky
Náplň: 150g másla, 150g moučkového cukru, 3 vaječné žloutky, 1 pomeranč, 100g oloupaných mandlí, r. tresť
Na ozdobení: 1 pomeranč, 30g mandlových lupínků, 1 sáček čiré dortové želatiny
Recept na přípravu:
Dvě celá vejce a 4 žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče. Ze 4 bílků vyšleháme tuhý sníh a přimícháváme ho střídavě do těsta s prosetou moukou. Dáme do vymazané a vysypané formy a upečeme v mírné troubě.
Náplň: máslo s cukrem vymícháme do pěny, postupně přidáme žloutky, nastrouhanou pomerančovou kůru, oloupané mleté mandle a rum.
Vychladlý dort rozkrojíme, pokapeme pomerančovou šťávou s trochou tresti, potřeme náplní, přiklopíme a celý dort potřeme navrchu i po obvodu. Z pomeranče okrájíme slupku (i bílou) a nakrájíme na půlkolečka. Boky posypeme mandlovými lupínky, vršek poklademe plátky pomeranče a přelijeme čirým želé.
Další recepty:
Italský chléb focaccia položíme na pečícím papírem vyložený plech.
Borůvkový koláč s drobenkou pečeme cca 45 minut.
Hraběnčiny řezy s jablky pečeme po dobu 25-30 minut.
Jahodové tvarohové knedlíky pocukrujeme a polijeme máslem.
Ovesné kuličky necháme v chladu ztuhnout.
Těsto na štrůdl necháme v chladnu odpočinou.
Kynutý borůvkový koláč s drobenkou připravenou z mouky, másla a cukru.
Ledová káva se zmrzlinou dozdobená šlehačkou a grankem.
Dort sacher s jablky zdobíme šlehačkou.
Banánový dort s karamelem ze salka.
Hrníčková cuketová buchta s vejci.
Pšeničný chléb s kmínem z domácí pekárny připravíme na program klasik.
Kakaová buchta pečená na plechu.
Recept na dort Sacher
Pomerančový dort s mandlovou náplní vykouzlí v ústech lahodnou chuť.