Recepty > polévky > pórková polévka s knedlíčky
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g pórku, 10 g rostlinného tuku, 100 ml bílého vína, 0,5 litru vývaru z kostky, kelímek smetany ke šlehání, plátek bílého chleba, 100 g měkkého salámu, 50 g mletého vepřového masa, 2 lžíce zakysané smetany, vejce, sůl, bílý pepř, chilli koření, čerstvý estragon
Recept na přípravu:
Pórek očistíme a omyjeme. Polovinu nakrájíme na proužky, zbytek na kostičky. Cibuli oloupeme a najemno usekáme. Na pánvi rozehřejeme tuk, přidáme kostičky pórku, cibuli a krátce podusíme. Pak zalijeme vývarem, vínem a smetanou a necháme 20 minut vařit. Salám nakrájíme na větší kousky a spolu s masem, chlebem, vejcem a zakysanou smetanou dáme do mixéru a rozšleháme na hustou kaši. Ochutíme solí a pepřem. Několik snítek estragonu omyjeme, osušíme, pokrájíme na kousky a přidáme do směsi. Pomoci dvou čajových lžiček tvoříme nočky, které vložíme do vroucí vody a 4 minuty povaříme. Uvařenou polévku rozmixujeme ručním elektrickým šlehačem, propasírujeme sítem a dochutíme solí, pepřem a chilli. Vsypeme proužky pórku a necháme zhruba 2 minuty povařit. Nakonec do polévky vložíme okapané knedlíčky.
Další recepty:
Chřestový krém nakonec krátce povaříme.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor.
Bramboračka na másle s hrstí hub.
Bylinková majonéza ze šalotky, žloutků a oleje.
Vichyssoise krém podáváme studený.
Rajčatová polévka s bazalkou a šlehačkou.
Francouzská bramboračka s pažitkou.
Špenátová polévka se žampiony zalitá vychlazeným vývarem.
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky dochucená vegetou.
Cuketová omáčka na špagety.
Domácí gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Selská bramboračka s uzeným masem a zelenou petrželku.
Asijské křupavé kuře podáváme s bramborovou kaší a zeleninou.
Jáhlová polévka
Pórková polévka s knedlíčky má své chuťové kouzlo.