Recepty > polévky > postní boršč
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 kg červené řepy, 50 g sušených hub, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 cibule, 1 bobkový list, anglické koření, stroužek česneku, citronová šťáva, sůl, cukr, pepř
Recept na přípravu:
Houby opláchneme, namočíme v litru vody, uvaříme, vývar slijeme a zachováme. Řepu i zeleninu zloupeme, celou zeleninu a polovinu řepy nakrájíme na kostičky, zalijeme houbovým vývarem, přidáme půl litru vody, koření a vaříme hodinu. Mezitím zbylou řepu nastrouháme, vymačkáme z ní šťávu a okyselíme ji. Uvařený boršč přecedíme, přidáme okyselenou šťávu z řepy, dochutíme solí, cukrem (lze nahradit medem) a pepřem a uvedeme do varu. Můžeme podávat s nakrájenými uvařenými houbami a nebo například také s nějakými těstovinami neplněnými masem.
Další recepty:
Cibulačka z červené cibule kterou podáváme se zapečenými sýrovými toustíky.
Avgolemono je v Řecku také velmi oblíbená.
Rychlá francouzská cibulačka je hotová rychle a chutně.
Fazolačka s uzeným masem a bramborem.
Španělská česnečka do které vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Kuřecí vývar s nudlemi vaříme doměkka.
Cuketová omáčka posypaná parmezánem.
Boršč z červené řepy vaříme, dokud zelí i brambory nezměknou.
Hrachovka s kastičkami rohlíku.
Krevetová polévka s bazalkou.
Postní polévka chutná i v době půstu.
Hráškový krém z čerstvého hrášku.
Cuketová polévka bez smetany se sýrem na ozdobu.
Postní boršč s houbami
Postní boršč má své kouzlo.