Recepty

Recepty > polévky > práchenská houbovka

Práchenská houbovka

Suroviny potřebné pro přípravu:

1,5 litru vývaru z kostí nebo kostky hovězího bujónu, 1 menšího celeru, 1 petržel, 2 mrkve, cibule, 2 hrsti sušených hub, mletý černý pepř, drcený kmín, 2 vrchovaté lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 vejce, špetka harmonie chuti, sekaná zelená petrželka

Recept na přípravu:

Do vývaru vložíme jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme předem namočené a pokrájené sušené houby, mletý černý pepř, drcený kmín a povaříme. Do zásmažky z hladké mouky, připravené na másle nebo sádle před dohotovením rozklepneme vejce. Mícháme, až se vytvoří hmota. Tuto vaječnou hmotu rozmícháme v trošce studené vody a vložíme do vývaru, kde ještě asi 15 minut povaříme. Doladíme špetkou ochucovadla a sekanou petrželovou natí.

Další recepty:
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Valašská kyselica s brambory.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Bílá bramboračka se žloutkem v mléce.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme zahuštěnou smetanu.
Houbová polévka na kyselo z čerstvých hub.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Houbovka recept

Recepty
Motto

Práchenská houbovka má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.