Recepty > polévky > přesnídávková bramboračka
Suroviny potřebné pro přípravu:
3 střední brambory, 250 žampiónů (nebo 70 g sušených hub), 1 střední cibule, máslo, česnek, majoránka, polévkové koření, 2,5 litru vývaru, 1/4 středního celeru, 2 mrkev, 1 petržel, 1x vejce, cca 70g mouka hladká, bobkový list, celý pepř, 100 ml olej, podravka
Recept na přípravu:
Na kostky nakrájené brambory dáme do hrnce s vodou, přidáme na menší kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a nakrájené žampiony na plátky, nebo sušené houby. Vodu osolíme a dáme vařit. Důležité je aby zelenina byla opravdu na drobno, jinak by se vám brambory rozvařili a zelenina by byla ještě trochu tuhá. Do základu polévky ještě přidáme pár kuliček celého pepře a dva lístky bobkového listu a trochu vegety (půlka kávové lžičky). Než se brambory se zeleninou uvaří, připravíme si jíšku. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji do zlatova, přidáme k ní hladkou mouku a minutu dvě jíšku restujeme za stálého míchání na mírném ohni. Hotovou jíšku odstavíme z ohně.
K téměř uvařeným bramborám přidáme vývar a přivedeme k varu. Poté postupně zahušťujeme polévku jíškou, až získá požadovanou hustotu. Necháme jí provařit asi 10 minut. Do polévky přidáme utřený nebo prolisovaný česnek (4-5 stroužků), dochutíme podle potřeby solí a těsně před koncem vaření vlijeme do polévky rozmíchané vajíčko. Jakmile se srazí polévku vypneme a přidáme podle chuti majoránku a nakonec polévku zjemníme lžickou másla.
Další recepty:
Rýže s kysaným zelím kterou upečeme v troubě.
Zelňačka s klobásou a smetanou rozmíchanou s moukou.
Krémová česnečka s prolisovaným stroužkem česneku.
Rychlá gulášová zelňačka podávaná ještě zatepla.
Boršč z hovězího masa podáváme s miskou smetany.
Španělská česnečka kterou podáváme s kostičkami osmažené bagety.
Čínská krabí polévka vařená na mírném plameni.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor i hub.
Zelná polévka z kysaného zelí s na kostičky nakrájeným párkem.
Rychlá čočkovka kterou vaříme, až změkne zelenina.
Kroupová polévka s uzeným masem a kostičky brambor.
Bezmasý boršč s uzeným tofu.
Jihočeská bramboračka
Přesnídávková bramboračka přináší na české talíře svoji chuť.