Recepty > moučníky a dezerty > pšeničný bílý chléb
Suroviny potřebné pro přípravu:
1,5 kg pšeničné mouky (hladké nebo celozrnné, nebo v poměru 1:1, 150 g domácího kvásku, 1-2 lžičky soli, 300 ml vody, 500 g vařených brambor
Recept na přípravu:
Pokud nemáme domácí kvásek, použijeme místo něj 20 g droždí a postupujeme následovně. Odpoledne mouku prosejeme do hlubší nádoby a uprostřed vytvoříme jamku, do které nalijeme kvásek a z částí mouky vypracujeme těstíčko. Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme kynout do rána. Ráno přidáme oloupané uvařené prolisované brambory, sůl a tolik vlažné vody, abychom vypracovali pevné pružné těsto. Těsto zpracováváme tak dlouho, až nelepí na ruce, ani na vál.Z těsta vytvoříme dva bochníky. Shora posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme dvě hodiny kynout. Asi 15 minut před ukončením kynutí rozpálíme pečící prostor na vyšší teplotu cca 220 °C a těsně před vsázením chleba, vložíme na dno nádobu s horkou vodou. Bochníky vyklopíme na pomoučený plech vedle sebe a vsadíme do pece. Po 10 až 15 minutách snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 40-6O minut. Chleby vyjmeme z pece a ihned potřeme vodou. Pak je zabalíme a necháme důkladně několik hodin vychladnout.
Další recepty:
Chlebové placky na grilu podávejte potřené olejem.
Tvarohový frgál můžeme pokapat rozpuštěným máslem.
Chlebové placky opékáme na pánvi.
Chlebová polévka do které přidáme rozkvedlané vajíčko.
Pizza těsto pečeme do zlatava 20-25 minut.
Omeleta z ovesných vloček s marmeládou.
Moravské kynuté koláče by neměly příliš ztmavnout.
Dip do tortilly necháme rozležet.
Knedlíčky z droždí zaváříme 5-8 minut.
Jogurtové těsto na pizzu poklademe různými ingrediencemi.
Jablečný koláč na plech potřeme citrónovou polevou.
Kukuřičná polévka do které vlijeme šlehačku.
Zelné placky z kysaného zelí zprudka upečeme.
Žitný chléb z kvásku
Pšeničný bílý chléb vykouzlí na stole lahodnou chuť.