Recepty > polévky > rajčatová polévka se slaninou
Suroviny potřebné pro přípravu:
50 dkg rajčat, 5 dkg slaniny, 1 cibule, 3 dkg mouky, 1 litr vývaru z masa nebo jen kostí, 1/2 lžičky cukru, 10 dkg žemle nakrájené na kostičky a osmažené na 3 dkg tuku
Recept na přípravu:
Rajčata rozkrájíme na čtvrtiny, vožíme do hrnce a podusíme ve vlastní šťávě. Poté je protřeme sítem. Slaninu nakrájíme na kostičky, osmažíme na ní drobně nakrájenou cibuli, vše zasypeme moukou, opražíme a podlijeme vývarem. Důkladně rozšleháme, povaříme a před koncem varu přidáme protlak z čerstvých rajčat. Polévku podle chuti přisladíme, osolíme a podáváme s osmaženou nakrájenou žemlí. Pokud chceme tuto polévku připravit s rýží, ve vařící dobře propereme 2 lžíce rýže a zavaříme do připravené polévky.
Další recepty:
Zelňačka z kysaného zelí se smetanou.
Boršč bez zelí necháme krátce projít varem a dochutíme.
Chřestová omáčka s těstovinami.
Koprová polévka s houbami kterou okyselíme octem.
Bramborová česnečka se střídkou chleba.
Fazolačka z bílých fazolí a špetkou majoránky.
Kulajda s koprem a houbami chutná s pečivem.
Studená rajčatová polévka s několika lístky máty.
Sýrová omáčka s česnekem a těstoviny ke které vmícháme pažitku.
Falešná slepičí polévka s nudličkami.
Zelňačka s mrkví je nejlepší druhý den.
Italská rajčatová omáčka s bazalkou.
Fazolačka se zelím ozdobíme ji lžící smetany.
Rajčatová polévka s ovesnými vločkami
Rajčatová polévka se slaninou přináší na talíře svoji chuť.