Recepty

Recepty > moučníky a dezerty > rohlíky z žitné mouky

Rohlíky z žitné mouky

Suroviny potřebné pro přípravu:

1 kostka droždí, 4 lžičky cukru, 400 ml vlažného mléka, 480 g žitné celozrnné mouky, 100 ml vody, drcený kmín, sůl

Recept na přípravu:

Droždí rozdrobíme, smícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zasypeme trochou mouky a necháme si vzejít kvásek.
Ke kvásku postupně přidáváme zbylou mouku, osolíme a ochutíme drceným kmínem. Vše důkladně zpracujeme v hladké těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout.
Poté těsto opět propracujeme, rozdělíme na kousky ve velikosti tenisových míčků, rozválíme na válečky, které spirálovitě zakroutíme.
Rohlíky položíme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.
Poté je potřeme osolenou vodou, posypeme kmínem, sezamem nebo hrubou solí a upečeme v troubě předem vyhřáté na teplotu 220 °C dorůžova.

Další recepty:
Langoše ze zakysané smetany bohatě posypeme sýrem.
Tvarohové knedlíky plněné jahodami podáváme sypané strouhaným tvarohem.
Kakaová buchta pečená na plechu.
Jablkové knedlíky vložíme vařit do osolené vody.
Pšeničný chléb s kmínem z domácí pekárny připravíme na program klasik.
Jogurtové těsto na langoše smažíme z obou stran.
Borůvkový koláč s drobenkou pečeme cca 45 minut.
Italský chléb focaccia pečeme při teplotě 220-250 °C.
Omeleta bílková upečená v troubě.
Hraběnčiny řezy s jablky pečeme po dobu 25-30 minut.
Jahodové tvarohové knedlíky pocukrujeme a polijeme máslem.
Těsto na štrůdl necháme v chladnu odpočinou.
Langoše bez kynutí potřeme kečupem.
Rohlíky ze špaldové mouky

Recepty
Motto

Rohlíky z žitné mouky vykouzlí v ústech lahodnou chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.