Recepty

Recepty > moučníky a dezerty > roláda s ovocem

Roláda s ovocem

Suroviny potřebné pro přípravu:

3 vejce
115 g moučkového cukru
115 g polohrubé mouky
1 lžíce vlažné vody

náplň z letního ovoce tvoří:
150 ml smetany ke šlehání
1 lžička přírodního vanilkového extraktu
75 g selského jogurtu
125 g malých, na plátky nakrájených jahod
1 rozsekaná zralá broskev nebo jiné letní ovoce

na ozdobu:
2 až 3 lžíce prosátého moučkového cukru
několik plátků broskve či jiného letního ovoce

Recept na přípravu:

Troubu předehřejeme na 200 °C (plyn stupeň 6). Vymastíme pekáč na roládu 33x23 cm a vyložíme ho papírem na pečení. Vejce a cukr smícháme ve velké míse a elektrickým šlehačem je vyšleháme na velmi hustý světlý krém, který po vytažení metel stéká v širokých stuhách. (Šleháme-li ručním šlehačem nebo metlou, položíme mísu nad nádobu s téměř vroucí vodou tak, aby se dno mísy nedotýkalo vodní hladiny.) Polovinu mouky prosejeme do rozšlehané směsi a opatrně ji vmícháme velkou kovovou špachtlí. Prosejeme zbylou mouku a přidáme ji spolu s vlažnou vodou. Směs nalijeme do připraveného pekáče a opatrně jím potřásáme, aby se směs rovnoměrně rozlila i do rohů. Pečeme 10-12 minut, dokud piškot nenabude a nezezlátne, po jemném zmáčknutí by se měl vrátit zpět. Piškot vyklopíme na vrstvu pergamenového papíru, který je o kousek větší než pečivo. Sloupneme papír, jímž byl vyložený pekáč. Tvrdší okraje piškotu okrájíme ostrým nožem a 2,5 cm od okraje jedné z krátkých stran nařízneme vroubek (usnadní rolování). Roládu srolujeme od krátké strany i s papírem a švem dolů ji položíme na drátěnou mřížku, aby vychladla. Když piškot vychladne, opatrně ho rozbalíme a sejmeme papír. Ze smetany a vanilkového extraktu ušleháme jemnou šlehačku a potom do ní vmícháme jogurt. Tuto směs rozetřeme na piškot, ze všech stran ponecháme centimetrové okraje. Na smetanu rozdělíme ovoce, piškot opatrně srolujeme a švem dolů ho položíme na servírovací tác. Dva centimetry široké proužky z papírových ubrousků nebo pergamenového papíru položíme v pravidelných rozestupech šikmo na roládu a pocukrujeme ji moučkovým cukrem. Proužky papíru opatrně sejmeme, aby vznikl pruhovaný vzor. Roládu ozdobíme zbylým ovocem a do podávání ji uložíme do chladničky. Tento klasický netučný piškot není příliš trvanlivý a je vhodné ho zkonzumovat v den přípravy.

Další recepty:
Borůvkový dort s jogurtem vychladíme v ledničce.
Drobenka do polévky pro zavaření.
Ovocné řezy zalijeme želatinou.
Nepečený borůvkový dort můžeme ozdobit šlehačkou.
Karamelový dort podélně rozkrojíme.
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Linecký koláč s tvarohem mřížkový.
Borůvkový koláč s tvarohem pečeme do zlatova.
Oříšková roláda ochucená javorovým sirupem a kakaem.
Borůvkový koláč s drobenkou pečeme cca 45 minut.
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou posypaná strouhanou čokoládou.
Tvarohová žemlovka pečená přibližně půl hodiny.
Borůvkový koláč se zakysanou smetanou potřeme polevou.
Nepečená kokosová roláda

Recepty
Motto

Roláda s ovocem umí vykouzlit na stole lahodnou chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.