Recepty > moučníky a dezerty > ruské pirožky plněné zelím
Suroviny potřebné pro přípravu:
Na potření: vejce
Náplň: mletý pepř, sůl, 500 g hlávkového zelí, 2 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 cibule
Těsto: 200 ml teplé vody, 100 g másla, 21 g droždí, 500 g polohrubé mouky, 75 g cukru, špetka soli
Recept na přípravu:
Nejprve si uděláme kvásek, každý podle toho, jak je zvyklý. Když kvásek vzejde, smícháme ho se zbylou moukou, cukrem, vodou a máslem. Vypracujeme vláčné těsto a necháme 1 hodinu kynout.
Mezitím připravujeme náplň. Zelí nakrájíme na tenké proužky nebo na kostičky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na troše másla a přidáme k ní zelí. Osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou, dokud zelí nezměkne. 5 minut před koncem dušení přidáme česnek, rajčatový protlak a dodusíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na několik částí, které rozválíme a plníme zelnou náplní. Pirožky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C, dokud nezezlátnou.
Další recepty:
Vdolečky z trouby s oslazeným tvarohem.
Langoše ze zakysané smetany bohatě posypeme sýrem.
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem upečeme do červena.
Palačinky podáváme naplněné náplní.
Vdolky z kynutého těsta posypeme tvarohem.
Španělská omeleta s hráškem a kukuřicí.
Lívance podle tradičního receptu.
Palačinky s tvarohem můžeme přelít čokoládou.
Ruský boršč dochutíme lžicí zakysané smetany.
Bavorské vdolečky posypeme nastrouhaným tvarohem.
Langoše smažíme.
Vdolečky zdobíme povidly a zakysanou smetanou.
Masopustní koblihy pocukrujeme.
Pirožky plněné masem
Ruské pirožky plněné zelím vykouzlí na stole lahodnou chuť.