Recepty > moučníky a dezerty > rýžový nákyp s meruňkami a tvarohem
Suroviny potřebné pro přípravu:
350 g rýže, 700 ml mléka, 100 g másla, sůl, vanilka, 4 žloutky, 2 dl smetany, 100 g cukru moučky, 1 citron, špetka muškátu, 500 g sušených meruněk, hrst rozinek, mletá skořice
Tvarohová náplň: 2 měkké tvarohy, 4 žloutky, 2 lžíce pudinkového prášku, cukr moučka dle chuti
Recept na přípravu:
Ještě teplou rýži, uvařenou ve vodě do poloměkka, vložíme do vroucího mléka s máslem, špetkou soli a semínky vanilky. Když rýže mléko nasaje, necháme ji zchladnout a poté (do ní) vmícháme žloutky rozmíchané se smetanou, moučkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a špetku muškátu. Polovinu této směsi rozetřeme do máslem vymazané zapékací mísy nebo vyššího plechu, posypeme kousky meruněk, rozinkami a skořicí, a potřeme tvarohovou náplní. Tu připravíme z tvarohu, který smícháme se žloutky, pudinkovým práškem a podle chuti osladíme moučkovým cukrem. Na tvaroh navrstvíme zbytek ochucené rýže a dáme zapéct do trouby na 170°C. Až bude nákyp propečený, navrstvíme na něj sníh ze zbylých bílků, zasypeme ho moučkovým cukrem, zprudka krátce zapečeme, aby cukr zkaramelizoval a můžeme podávat.
Další recepty:
Americké lívance polijeme skořicovým sirupem.
Koláč se švestkami 30 minut dopečeme.
Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů obalíme v cukru.
Jáhly s bramborem ihned podáváme.
Rýžový nákyp s jablky upečeme.
Jáhlová kaše na slano je výborná příloha.
Květákový nákyp zapečeme asi půl hodiny.
Škubánky recept na přípravu.
Trhanec s jablky položíme na talíř.
Jáhly se švestkami mícháme do směsi.
Jáhly na slano důkladně promícháme.
Rýžový nákyp s meruňkami zapečeme v troubě.
Dip do tortilly necháme rozležet.
Cuketový nákyp recept
Rýžový nákyp s meruňkami a tvarohem vykouzlí na stole lahodnou chuť.