Recepty > polévky > salátová polévka z mléka
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 plné lžíce másla, 2 plné lžíce hladké mouky, 1,5 l studeného mléka, 6 brambor, 250 ml smetany ke šlehání, 2-3 hlávky salátu, sůl, cukr, citrónová šťáva nebo ocet
Recept na přípravu:
Z másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, zalijeme ji studeným mlékem a metličkou vymícháme dohladka. Uvedeme do varu, přidáme zvlášť uvařené brambory nakrájené na kostičky, a to i s vodou, v níž se vařily. Chvíli ještě společně povaříme. Na zjemnění přidáme smetanu. Odstavíme a vmícháme na nudličky nakrájené oprané salátové listy - čím více, tím lépe (nejméně 2 hlávky na 1,5 litru polévky). Osolíme, ochutíme lžičkou cukru a citrónovou šťávou nebo octem. Salát sice vypadá nevzhledně, ale je to výborné a zdravé. Jíme ještě týž den.
Další recepty:
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Oukrop z bramborového vývaru.
Zeleninová polévka s kukuřicí a rajčaty kterou nakonec posypeme koriandrem.
Originální italský recept na Minestrone kterou posypeme sýrem.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme smetanu.
Okurková omáčka s taveným sýrem.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Pohanková polévka se zeleninou a vejcem.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Čočková polévka má kyselejší chuť.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Česnečka se sýrem kterým nešetříme.
Salátová polévka
Salátová polévka z mléka má své chuťové kouzlo.