Suroviny potřebné pro přípravu:
200g libového vepřového masa bez kostí, 1 a 3/4 litru vody, 1 cibule, kousek mrkve, 400g hlávkového zelí, kousek petržele, 40g sádla, česnek, 2 rajčata, kopr, 2 kuličky pepře, bobkový list, sůl, 1dl smetany
Recept na přípravu:
Opláchnuté vepřové maso vložte do vlažné vody, přidejte sůl, přiveďte k varu a vařte mírným varem doměkka. Maso vyjměte a pokrájejte na kostičky. Cibuli pokrájejte na půlkolečka, zpěňte na sádle, přidejte ostatní zeleninu pokrájenou na kousky, osmažte, vložte do vývaru současně s kořením a pokrájeným česnekem a vařte, až zelenina změkne. Přidejte maso, pokrájená rajčata a smetanu, polévku dobře prohřejte a při podání posypte nadrobno pokrájeným koprem.
Další recepty:
Zelňačka z uzených kostí dochucená polévkovým kořením a solí.
Hovězí vývar s drožďovými knedlíčky 4 minuty zavaříme.
Telecí polévka z vývaru.
Polévka šči s mírně kyselou smetanou v omáčníku.
Čínská švestková omáčka z kuřecího vývaru.
Bílá bramboračka zahuštěná jíškou.
Staročeská bramboračka do které vklepneme žloutky.
Hovězí vývar z morkových kostí nalijeme do talířů a podáváme.
Bouillabaisse - mořské plody necháme rozmrazit.
Polévka z mletého hovězího masa s kapáním.
Hovězí vývar z morkových kostí vlijeme do talířů a podáváme.
Telecí ragú s chřestem podáváme s rýží.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou řelijeme horkým vývarem.
Ruská polévka šči
Šči má své kouzlo.